hakcipta terpelihara@ Mohd Ramli Raman

Dilarang mengutip, menyalin, mencetak dan menerbitkan apa-apa dari blog ini tanpa persetujuan pengarang.

tentang saya

My photo
Nilam Puri, Kota Bharu, Kelantan, Malaysia

Perkhidmatan dan Jualan

Menyediakan perbagai jenis kayu kemuning dalam bentuk kepingan dan batang, membeli dan menjual keris antik dan baru, pending warisan Melayu, pendokok keris, hulu dan sampir, khidmat latihan, seminar dan bengkel serta hal-hal yang berkaitan dengan kebudayaan dan kesenian Melayu

pembayaran dan penghantaran

pembayaran boleh dibuat atas nama Mohd Ramli Raman CIMB Cawangan Universiti Malaya a/c 7005179953. Bukti pembayaran hendaklah di sms atau email, barangan akan dikirim via pos laju Malaysia selewat-lewatnya tiga hari kerja. "Onhold" untuk setiap barangan hanya dibenarkan dalam masa 7 hari sahaja. Pihak kemuningwarisan berhak menjualnya kepada sesiapa sahaja selepas tempoh tersebut.Friday, November 27, 2009

mengenali pokok kemuningPokok kemuning mempunyai pelbagai khasiat samada digunakan dalam perubatan tradisional ataupun moden. Murraya paniculata dalam istilah sainstifiknya telah digunakan oleh orang melayu untuk mengubati pelbagai jenis penyakit. Antaranya untuk mengubati penyakit sesak nafas, bahan asas rawatan lepas bersalin, kencing manis, lemah tenaga batin. Di samping itu juga telah ratusan tahun digunakan bagi tujuan ukiran hulu dan sarung keris kerana dipercayai mempunyai hubungan dengan dunia mistik.

terdapat beberapa spesis iaitu hitam dan emas, selain berdasarkan persekitaran hidupnya yakni kemuning pulau, kemuning kuning atau limau yang tumbuh di kampung-kampung dan semakin berbatu atau di daerah bergua, semakin bagus plot kayunya.

ianya juga digunakan untuk membuat bahan pewangi, di samping penggunaan untuk kesihatan dan kecantikan.

3 comments:

Joe Kamari said...

Assalammualaikum. Suatu blog yang amat menarik.Sudah lama saya mencari maklumat berkaitan kayu-kayu tempatan dan blog ini sangat membantu. Saya berharap dapat bertemu dengan empunya blog dalam sedikit waktu lagi seandainya berkesempatan.

Betty Voon said...

Assalamualaikum, saya ingin tanya tentang kemuning penaga, apa khasiatnya? Terima kasih

Betty Voon said...

Assalamualaikum, saya ingin tanya tentang kemuning penaga, apa khasiatnya? Terima kasih