hakcipta terpelihara@ Mohd Ramli Raman

Dilarang mengutip, menyalin, mencetak dan menerbitkan apa-apa dari blog ini tanpa persetujuan pengarang.





tentang saya

My photo
Nilam Puri, Kota Bharu, Kelantan, Malaysia

Perkhidmatan dan Jualan

Menyediakan perbagai jenis kayu kemuning dalam bentuk kepingan dan batang, membeli dan menjual keris antik dan baru, pending warisan Melayu, pendokok keris, hulu dan sampir, khidmat latihan, seminar dan bengkel serta hal-hal yang berkaitan dengan kebudayaan dan kesenian Melayu

pembayaran dan penghantaran

pembayaran boleh dibuat atas nama Mohd Ramli Raman CIMB Cawangan Universiti Malaya a/c 7005179953. Bukti pembayaran hendaklah di sms atau email, barangan akan dikirim via pos laju Malaysia selewat-lewatnya tiga hari kerja. "Onhold" untuk setiap barangan hanya dibenarkan dalam masa 7 hari sahaja. Pihak kemuningwarisan berhak menjualnya kepada sesiapa sahaja selepas tempoh tersebut.



Wednesday, January 6, 2010

memilih kemuning

ramai yang menalipon, sms dan email bertanyakan kemuningnya bagaimana harus dicari untuk mendapatkan end product yang berkualiti. Yang bagaimana harus dibeli atau dicari? Menarik juga pertanyaan ini! Jawapannya:
1. Kemuning yang usianya melebihi 60 tahun ke atas. Kenapa? Kemuning baru akan beteras sikitar usia 40 tahun ke atas itupun bergantung kepada daerah fizikalnya. Kalau di kampung-kampung yang tanahnya biasa tidak berbatuan dan jauh dari gua kemungkinan beterasnya melebihi dari usia tersebut. Mengetahui usia kemuning dan kayu lain secara manual adalah dengan membilang pusaran pada dagingnya. satu pusaran bererti sepuloh tahun. Untuk kemuning usia muda boleh digunakan tetapi dua bahagian pokok yang dicadangkan iaitu bahagian yang bercabang dan umbi yang dalam tanah. Bahagian ini mempunyai blak yang cantik. Tapi pastikan ianya benar-benar kering secara semulajadi di tempat teduh dan lembab kerana mudah retak dan pecah. Waktu untuk proses pengeringan ini sebaik-baiknya dua tahun.


2. Sesetengah orang akan mencari urat dan daging kemuning. Semakin tua kemuning semakin halus urat dan daging kayunya. Pemilihan urat dan daging kayu kemuning ini berdasarkan jenis dan daerah fizikalnya. Semakin berbatu daerah tumbuhnya semakin halus dan keras.



3. Blak atau plot. Semakin tua atau sukarnya daerah tumbuhnya pokok kemuning semakin cantik blak atau plotnya. Plot atau kemuning ini terhasil akibat "kesakitan" yang dihadapinya. Biasa keseluruhan kemuning yang beteras ada blaknya. Namun bahagian kemuning yang berblak cantik biasanya pada bahagian bercabang, ada buku (bonjolan) dan juga teras umbi termasuk akar.



yang penting dalam memperolehi ira, daging dan blak ini adalah cara pemotongan kemuning itu sendiri. Kemuning yang dipotong melintang akan menghasilkan blak yang berbeza berbanding dipotong bulat atau bujur. Malah sudut pemotongan samada 15 darjah, 45 darjah dan seumpamanya.
potongan membujur

potongan melintang

No comments: