hakcipta terpelihara@ Mohd Ramli Raman

Dilarang mengutip, menyalin, mencetak dan menerbitkan apa-apa dari blog ini tanpa persetujuan pengarang.

tentang saya

My photo
Nilam Puri, Kota Bharu, Kelantan, Malaysia

Perkhidmatan dan Jualan

Menyediakan perbagai jenis kayu kemuning dalam bentuk kepingan dan batang, membeli dan menjual keris antik dan baru, pending warisan Melayu, pendokok keris, hulu dan sampir, khidmat latihan, seminar dan bengkel serta hal-hal yang berkaitan dengan kebudayaan dan kesenian Melayu

pembayaran dan penghantaran

pembayaran boleh dibuat atas nama Mohd Ramli Raman CIMB Cawangan Universiti Malaya a/c 7005179953. Bukti pembayaran hendaklah di sms atau email, barangan akan dikirim via pos laju Malaysia selewat-lewatnya tiga hari kerja. "Onhold" untuk setiap barangan hanya dibenarkan dalam masa 7 hari sahaja. Pihak kemuningwarisan berhak menjualnya kepada sesiapa sahaja selepas tempoh tersebut.Sunday, February 28, 2010

berterima kasih

ucapan terima kasih adalah suatu tanda penghargaan. setiap bantuan atau perhidmatan yang diberikan samada berbayar atau percuma seringkali diakhiri dengan ucapan terima kasih. namun tidak semua orang menjadikan sebagai suatu bentuk budaya hidup. pada hal ianya bukanlah sesuatu yang sukar, malah boleh diucapkan di mana-mana dan pada bila-bila masa.malah dengan ucapan sedemikian akan memberi satu bentuk ikatan silahturahim yang berpanjangan. orang akan merasa dihargai, dihormati dan disayangi walaupun dengan hanya ucapan terima kasih.

sesetengah orang hanya mengucapkan terima kasih kepada yang lebih tinggi kelas berbanding dengan dirinya, malah mengabaikannya kepada yang lebih rendah atau di kalangan keluarga sendiri dan seringkali beranggapan bahawa ianya tidak perlu, terutamanya apa yang disruh dan dilakukan oleh seorang anak atau isteri, seolahh-olah apa yang dilakukan itu adalah tanggungjawab dan arahan. meminta seorang anak misalnya mencuci kereta, selepas selesai buat tidak tahu saja, apalah salahnya mengucap terima kasih dan kemungkinan besar anak tadi cukup gembira bahawa kerja yang mungkin tidak seberapa pada pandangan kita, sebenarnya beban kepada orang lain.

malah dengan seorang isteri, kerja-kerja dapur, mengurus rumah tangga merupakan beban yang cukup berat, jarang sekali diberi ucapan terima kasih dari seorang suami. malah kenikmatan seks yang dinikmati oleh suami, jarang sekali diberikan penghargaan kepada isteri, malah terus tidor dengan lena dan puasnya. dengan ucapan terima kasih selepas melakukan jimak menambah rencah kemesraan dan klasih sayang suami terhadap isteri, dan isteri merasakan dirinya lebih bermakna bukan hanya objek seks suami semata-mata...renungan petang minggu.

No comments: