hakcipta terpelihara@ Mohd Ramli Raman

Dilarang mengutip, menyalin, mencetak dan menerbitkan apa-apa dari blog ini tanpa persetujuan pengarang.

tentang saya

My photo
Nilam Puri, Kota Bharu, Kelantan, Malaysia

Perkhidmatan dan Jualan

Menyediakan perbagai jenis kayu kemuning dalam bentuk kepingan dan batang, membeli dan menjual keris antik dan baru, pending warisan Melayu, pendokok keris, hulu dan sampir, khidmat latihan, seminar dan bengkel serta hal-hal yang berkaitan dengan kebudayaan dan kesenian Melayu

pembayaran dan penghantaran

pembayaran boleh dibuat atas nama Mohd Ramli Raman CIMB Cawangan Universiti Malaya a/c 7005179953. Bukti pembayaran hendaklah di sms atau email, barangan akan dikirim via pos laju Malaysia selewat-lewatnya tiga hari kerja. "Onhold" untuk setiap barangan hanya dibenarkan dalam masa 7 hari sahaja. Pihak kemuningwarisan berhak menjualnya kepada sesiapa sahaja selepas tempoh tersebut.Wednesday, December 23, 2009

resepi kemuning 1

kemuning hitam atau emas bukan sahaja digunakan untuk seni ukiran hulu dan sampir keris tetapi juga sebagai penawar atau ubat iaitu ubat cirit birit:
mudah je, ambil kemuning hitam gosok pada lubang lesung secukup rasa dan tambah air setengah gelas, kelihatan hitam, kekadang kehijauan ada juga coklat kehitaman. Air ini diminum, sebelumnya bacalah 3 kul dan selawat 3x lalu diminum, Insyaalah cirit birit dapat dikawal atau berhenti.

jika di rumah anda tidak mempunyai lesung atau pasu/guri tanah, anda mempunyi pilihan lain iaitu masukkan kemuning sebesar ujung jari kelinking ke dalam air panas setengah cawan, biarkan selama lima minit,kemudian minumlah air kemuning tadi. jangan dibuang kemuning tadi, bersihkan dan simpan kembali. ianya boleh digunakan sekurang-kurang untuk tiga kali rawatan..selamat mencuba.

No comments: