hakcipta terpelihara@ Mohd Ramli Raman

Dilarang mengutip, menyalin, mencetak dan menerbitkan apa-apa dari blog ini tanpa persetujuan pengarang.

tentang saya

My photo
Nilam Puri, Kota Bharu, Kelantan, Malaysia

Perkhidmatan dan Jualan

Menyediakan perbagai jenis kayu kemuning dalam bentuk kepingan dan batang, membeli dan menjual keris antik dan baru, pending warisan Melayu, pendokok keris, hulu dan sampir, khidmat latihan, seminar dan bengkel serta hal-hal yang berkaitan dengan kebudayaan dan kesenian Melayu

pembayaran dan penghantaran

pembayaran boleh dibuat atas nama Mohd Ramli Raman CIMB Cawangan Universiti Malaya a/c 7005179953. Bukti pembayaran hendaklah di sms atau email, barangan akan dikirim via pos laju Malaysia selewat-lewatnya tiga hari kerja. "Onhold" untuk setiap barangan hanya dibenarkan dalam masa 7 hari sahaja. Pihak kemuningwarisan berhak menjualnya kepada sesiapa sahaja selepas tempoh tersebut.Thursday, December 31, 2009

Estetika Ketuhanan

Entah kenapa sejak dua menjak ini, selera terhadap seni ukiran dan keris berubah angin, berubah citarasa, biar tidak berapa cantik, biar sedikit kasar tetapi memberikan rasa senang dan kepuasan mendalam. Mungkin kerana usia yang bertambah, kepala penuh uban, lutut sendi mula terasa longgar, citarasa dan estetika seni juga mengalami perubahan.

Saya mula berubah mencari tukang-tukang tua yang lengkap solat zikirnya, atau tukang-tukang muda yang lebih tebal imamnya, biarpun saya dalam soal agama ini masih terlalu jauh dari sempurna. Saya merasa seorang tukang yang memulakan kerjanya setelah solat wirid pada waktu subuh akan lebih tenang dalam berkarya dan berhenti pada waktu zohor dan sambung lagi setelah selesai solat asyar akan lebih baik, walaupun karya seni kurang bermutu berbanding dengan tukang-tukang yang gah dan bagus tetapi alpa agama.

Karya mereka sejuk untuk dimiliki, kerana dalam waktu yang sama, sewaktu dia mengukir atau menempa bukan hanya memulakan dengan bismillah, tetapi juga doa-doa dan zikir yang memberikan kekuatan pada besi, kemurnian pada setiap sobekuikir, dan ini amat bermakna, inilah karya seni Estetika Ketuhanan yang saya cari..

No comments: